Install Theme

Your web-browser is very outdated, and as such, this website may not display properly. Please consider upgrading to a modern, faster and more secure browser. Click here to do so.

Zwangerschapstest

Sep 3 '12

Buitenbaarmoederlijke Zwangerschap

In een normale zwangerschap, zal de bevruchte eicel zich innestelen en ontwikkelen in de baarmoeder. Bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap gebeurt dit niet. Bij de meeste buitenbaarmoederlijke zwangerschappen gaat het ei zich ontwikkelen in de eileider, daarom worden deze zwangerschappen ook vaak een eileider zwangerschap genoemd. Maar het is ook niet ondenkbaar dat het ei zich kan ontwikkelen in de eierstok, de buik of de baarmoederhals. Als dit het geval is, praten we nog steeds over een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

Al deze plaatsen waar het ei zich kan nestelen, maar waar deze niet hoort, zijn plekken waar te weinig verzorgend weefsel omheen zit zoals bij de baarmoeder. Ook een gebrek aan ruimte om te groeien zorgt voor problemen. Naarmate de foetus namelijk groeit bij zo’n zwangerschap, zal uiteindelijk het orgaan barsten of scheuren. Dit kan leiden tot ernstige bloedingen en brengt het leven van de moeder in gevaar. Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap ontwikkelt zich namelijk niet tot een levende geboorte.

Tekenen en symptomen

Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is moeilijk op te merken omdat de symptomen vaak die van een normale vroege zwangerschap hebben. Deze kunnen bestaan uit overgeslagen menstruaties, gevoelige borsten, misselijkheid, braken, vermoeidheid, of frequent urineren.

De eerste tekenen van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap zijn vaak pijn of vaginale bloedingen. De pijn kan ontstaan in het bekken gebied, buik, of zelfs de schouder of nek, dit kan komen omdat bloed uit een gescheurde buitenbaarmoederlijke zwangerschap bepaalde zenuwen irriteert.

De pijn die je voelt hoeft niet hevig te zijn of krampachtig. Maar over het algemeen zijn de klachten wel dat er scherpe en stekende pijn word gevoelt. Wat zich vaak concentreert op de zijde van de bekken.

Elk van deze bijkomende symptomen kunnen worden gezien met een buitenbaarmoederlijke zwangerschap:

  1. Vaginale bloedingen
  2. Duizeligheid of flauwvallen
  3. Lage bloeddruk (veroorzaakt door bloedverlies)
  4. Pijn in de onderrug

Neem dan ook altijd de eerste symptomen zwangerschap altijd serieus!

Het vreemde is namelijk dat een buitenbaarmoederlijke zwangerschap bij iedereen kan gebeuren!